Ograje

Strmimo predvsem k čim manjšemu vzdrževanju ter čim daljši življenjski dobi same ograje. Pri lesu to dosežemo že v osnovi, ko deske s potapljanjem za 24 ur impregniramo v Silvanolin tekočino. To je osnovna zaščita lesa proti glivam, bakterijam, insektom in pa tudi lesnim črvom. Tekočina Silvanolin (izdeluje Silvaprodukt) je slovenskega porekla s certifikatom ekološke neoporečnosti. Potopljene deske lahko kasneje prebarvamo tudi v željen odtenek, sicer pa je dovolj že sama tekočina Silvanolin.

Pri ograjah je pomembno tudi pritrjevanje desk. Z uporabo pravih stebrov, ki so seveda zaščiteni tako s cinkanjem kot barvanjem, dosežemo, da desk ni potrebno vijačiti, hkrati pa se tem izognemo tudi nepotrebnemu vrtanju ter v zaščiteno desko ne posegamo. Les bi sicer zaradi lukenj ostal vlažen ter bil izpostavljen slabšemu sušenju. Suh les pa je pogoj za daljšo obstojnost. S tem zmanjšamo tudi možnost pokanja lesa, saj je naš primarni cilj osnovna in dodatna zaščita lesa.

Obstaja tudi tako imenovana ''lamelna'' ograja, kjer so deske običajne kot pri ostalih ograjah, le da so te pri tovrstnih ograjah postavljene poševno. S tem dosežemo optimalen odvod vode. S tem lesu zagotovimo daljšo življenjsko dobo, saj se les hitreje posuši. Pri tem tipu ograje so deske vstavljene le v stebre, ki to omogočajo. Prednost te ograje je zmanjšana vidnost, a kljub temu skozi prepušča zadostno količino svetlobe.

To je nekaj možnosti, da ograja doseže čim višjo stopnjo učinkovitosti. Seveda ne smemo izločiti tega, da najboljši pogoji pri montaži ograj niso vedno prisotni, vendar kljub temu strmimo, da vsak izdelek in z njim povezane aktivnosti opravimo čim bolj optimalno glede na dane pogoje!